02.10.2018
18:00

Význam jídla při péči a v životě člověka s demencí

Mgr. Dana Hradcová, Ph.D.

Příprava jídla a společné stolování zahrnuje mnoho činností, které jsme zvyklí dělat celý život. Vůně, chutě, barvy, nejrůznější úpravy jídla, nádobí, ze kterého jíme, způsob, jakým prostíráme, jak se dělíme o práci, potraviny, které vybíráme, ale i třeba zelenina, kterou sami pěstujeme, to vše jsou významné „maličkosti“, které spoluvytváří naše vztahy, ovlivňují, jak dobře žijeme. Náš vztah k jídlu i naše schopnosti jej plánovat, připravovat a konzumovat se během života mění. Během setkání s Danou Hradcovou z Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče při FHS UK si budeme povídat o radostech i strastech, které jídlo přináší v životě s demencí.
Jakou roli hraje? Jak pojmout stravování, přípravu jídla a společný čas u stolu jako přirozenou a příjemnou součást péče? Jak důležitá je zdravá strava v průběhu celého onemocnění a co vlastně pojem zdravá strava u člověka s demencí znamená? Jak se o svého blízkého a o sebe v tomto směru starat? Jak mít i s postupem nemoci z jídla společně radost?